Råd om relationer

1. Var intresserad av din partner. Försök uppdatera din kunskap så ofta du kan.

2. Bekräfta varandra ofta. Lär er vilken bekräftelse din partner helst vill ha. Ni kan alltid bekräfta varandra utifrån vem ni är och för vad ni gör.

3. Lär er att avsluta och reparera era gräl. Om ni grälar och det blir för laddat, ta en 20 minuters paus och kom överens att närma er ämnet igen när ni båda är lugna.

4. Var försiktig med vad du säger. Par som undviker att säga varje kritisk tanke de har när de diskuterar känsliga ämnen är konstaterat de lyckligaste.

5. Acceptera att bli påverkad av din partner. Är ofta viktigare för män än för kvinnor att tänka på.

6. Ha hög standard. De mest framgångsrika paren är dom som, trots att de är nygifta, vägrar att acceptera sårande beteende från varandra. Ju lägre nivån för toleras för dåligt beteende är i början av relationen desto lyckligare blir paret.

7. Ta upp problem vänligt och utan skuld. Då undviker ni att hamna i en negativ spiral som inte leder någonstans.

8. Sök hjälp tidigt. Det är vanligt att många par väntar för länge och missar då chansen till en långvarig relation. Låt det ta tid. När man går i parterapi är det många känsliga frågor som ska belysas.

Nyttiga dokument

Här finns några dokument du kan skriva ut som ni kan ha glädje av.

"De fem magiska timmarna"
Handlar om att skapa rutiner för känslomässig kontakt.

"Omstart"
Handlar om att skaffa en del fraser för att starta om dialogen när den kört fast eller håller på att utvecklas till ett gräl.